Guvernul de la Atena ar fi trebuit sa fie mai disciplinat in aplicarea masurilor fiscale in trecut, pentru a evita situatia care a transformat Grecia in veriga slaba a zonei euro. Statul elen nu este insa singurul care se confrunta cu probleme, avertizeaza Georgios Poukamissas, ambasadorul grec la Bucuresti intr-un interviu acordat ZF.
Toti stim ca Grecia trece printr-o perioada dificila. Cum s-a ajuns aici sau cum a inceput totul?
Deficitul bugetar e o problema mai veche a Greciei, ce a capatat proportii in timpul crizei mondiale actuale. O alta problema au reprezentat-o datoriile scadente. Acestea practic ne-au expus in fata unei posibile crize.
In trecut, era necesar ca statul sa adopte masuri fiscale mai ferme pentru a tine sub control situatia, insa miscarile sociale de la acea vreme au jucat un rol important, autoritatile cedand in fata presiunilor populatiei. Masurile necesare nu au fost implementate de o maniera adecvata pentru a se respecta Pactul de Stabilitate. Data fiind situatia cheltuielilor si a veniturilor de la bugetul de stat, pot spune ca solutia ar fi fost disciplina. Trebuia sa fim mai disciplinati in aplicarea masurilor fiscale necesare, insa noi am fost "generosi".
Problema Greciei este una fiscala, insa incercam sa o solutionam si suntem pe drumul cel bun. Este posibil sa fie nevoie sa facem mai mult decat pana acum. Trebuie sa continuam sa actionam pentru a ne putea atinge tinta din acest an, un deficit bugetar de 8,7%.
De ce a iesit la iveala abia in octombrie situatia reala a Greciei, odata cu instalarea noului guvern? Tot atunci s-a vorbit pentru prima data despre falsificarea datelor statistice...
Chiar daca guvernul anterior anuntase un deficit bugetar de 3,7% din Produsul Intern Brut, inca dinainte de instalarea noului guvern in octombrie aparusera informatii potrivit carora deficitul bugetar se