Clienţii care au acumulat restanţe la credite trebuie să-şi ia măsuri preventive pentru a evita pe cât posibil executarea silită, explică specialiştii www.conso.ro. Este important ca împrumutatul să ia legătură cu banca cât mai rapid şi să nu aştepte acumularea unor restanţe pe o perioadă lungă de timp.
Cei care au întârziat cu plata ratelor la credite se văd puşi în postura de a se confrunta cu o eventuală executare silită din partea băncilor. În cazul în care există o garanţie ipotecară, aceasta va fi executată cu prioritate. În condiţiile în care piaţa imobiliară a înregistrat o scădere destul de pronunţată în ultimii 2 ani, este posibil ca sumele obţinute în urma executării silite să nu poată acoperi întreaga datorie. În acest caz, banca ar putea să se îndrepte şi către alte bunuri.
În cazul creditelor negarantate, băncile îşi iau, în general, măsuri de siguranţă şi în contracte includ clauze care le oferă posibilitatea de a executa orice bun aflat în proprietatea restanţierului. Pe cât de neplăcută este această situaţie, pe atât este de nedorită de ambele părţi. Pentru creditele care se află în faza de executare, banca trebuie să pună deoparte provizioane foarte mari, care vor afecta negativ situaţia financiară şi vor diminua profitul. De aceea, este mult mai avantajos pentru o bancă să găsească o soluţie de restructurare sau reeşalonare a creditului.
Totuşi, conform normelor BNR, dacă un credit înregistrează restanţe mai mari de 90 zile, constituirea de provizioane la nivel maxim devine obligatorie, indiferent dacă începe sau nu executarea silită.
"Dată fiind conjunctura economico-socială actuală, cred că toate băncile manifestă înţelegere faţă de clienţi şi - în limita reglementărilor interne sau impuse de BNR - acordă clienţilor diverse facilităţi, cum ar fi: amânarea uneia/unor rate la plată, reeşalonarea sau rescadenţarea credit