Mihai Rohan, 64 de ani, cel mai puternic executiv roman din industria cimentului, fiind supranumit si "tatal cimentului", nu priveste optimist anul 2010, al carui inceput a fost afectat si de "una dintre cele mai grele ierni din ultimii 20 de ani", dar pe termen mediu considera ca investitiile straine vor continua sa se intensifice, mai ales dupa ce statul va incepe proiectele mari de infrastructura cu bani de la UE si din parteneriate public-private. Cel care a condus in anii '90 Centrala Cimentului, care cuprindea toate cele noua fabrici de ciment din Romania cu 10.000 de angajati, considera ca cine va trece cu bine de criza in 2010 nu va mai avea probleme in anii urmatori.
Rohan afirma ca economia isi va reveni doar dupa ce piata constructiilor va trece pe crestere, lucru care nu se va intampla anul acesta, cand se estimeaza o reducere de 5-10% . El sustine ca programe precum "Prima Casa" sunt foarte putin fata de ceea ce ar trebui sa faca statul pentru a relansa economia si piata constructiilor.
"Acum statul este cel care trebuie sa genereze investitii masive, ca sa atraga dupa el investitorii. Un proiect precum autostrada Comarnic-Brasov va genera in perioada de constructie de trei-patru ani un consum de ciment cat productia anuala a unei fabrici (echivalentul unui milion de tone - n.r.), la care se adauga utilajele si alte materiale de constructii care vor fi folosite. Astfel de proiecte vor relansa economia", explica Rohan, care conduce businessul de 312 mil. euro in 2009 al grupului german HeidelbergCement in Romania.
El asteapta o revenire a economiei in a doua jumatate a anului, care sa vina tocmai de la investitiile publice, pentru ca privatul nu poate sustine cresterea economica, pentru ca nu are acces la credite bancare.
"Chiar daca se va imbunatati situatia in semestrul al doilea si asteptam ca statul sa dea un semn in ac