Premiile Gopo de anul acesta, ajunse la a patra ediţie, vor avea loc în cea mai mare şi impunătoare sală care a găzduit până acum gala filmului românesc: Sala Unirii din Palatul Parlamentului. Aici vor fi premiate cele mai importante realizări cinematografice naţionale din cursul anului precedent, sub privirile a peste 550 de invitaţi.
La 29 martie a.c. are loc manifestarea dedicată filmului românesc, manifestare concepută pe sistemul Globurilor de Aur. Evenimentul - prezentat de Andi Moisescu (după cum am aflat din surse neoficiale) aduce în competiţie 12 lungmetraje de ficţiune, 13 filme documentare şi 20 de scurtmetraje produse sau coproduse de companii româneşti şi lansate pe parcursul anului trecut. Toate acestea sunt nominalizate în cadrul celei de-a patra ediţii a Galei Premiilor Gopo, care are un buget de 150.000 de euro, dintre care 44% sunt bani suportaţi de Centrul Naţional al Cinematografiei.
Filmul cu cele mai multe nominalizări (11 la număr) este "Cea mai fericită fată din lume" - lungmetrajul de debut al lui Radu Jude, o coproducţie România - Olanda - Franţa - Japonia. Astfel, "Cea mai fericită fată din lume" (film premiat la Festivalul de la Berlin) a fost nominalizat, printre altele, la categoriile "Cel mai bun film", "Cel mai bun regizor", "Cea mai bună actriţă într-un rol principal", "Cel mai bun scenariu".
Filmul regizat de Corneliu Porumboiu, "Poliţist, Adjectiv" (câştigătorul Premiului Special al Juriului la Festivalul de la Cannes şi al Trofeului Transilvania) concurează la zece categorii. Imediat după, în clasamentul filmelor cu cele mai multe nominalizări se află superproducţia francezo-italiano-româno-belgiană regizată de Radu Mihăileanu, "Concertul", una dintre favoritele Premiilor Cesar din acest an.
Producţia lui Mihăileanu a fost catalogată de criticul de film Viorica Bucur, în cadrul