Ghidul cetateanului roman care doreste sa lucreze in spatiul UE - lansat marti de MAE - s-a materializat in urma numeroaselor probleme pe care romanii aflati in statele UE le-au semnalat ambasadelor si consulatelor Romaniei. Cartea contine sfaturi utile pentru persoanele care doresc sa lucreze in strainatate, precum si reglementari nationale ale fiecaruia dintre cele 26 de state comunitare in care ar putea lucra cetatenii romani, privind conditiile specifice de acces al acestora pe piata muncii, informeaza MAE.
Ideea a venit de la nenumaratele plangeri inregistrate de la cetatenii nostri, fie direct la directia consulara, fie la alte institutii ale statului din Romania, fie la misiunile noastre diplomatice si oficiile consulare din strainatate. Din pacate aceste plangeri vin destul de tarziu. Atunci cand consulul nostru sau chiar seful misiunii diplomatice nu mai poate face mare lucru. De aceea dorinta Ministerului Afacerilor Externe este de a informa cetatenii romani pentru a sti de ce sa se fereasca, ce trebuie sa faca in situatii deosebite si cui sa se adreseze, a spus diplomatul Cornel Visoiu, care a coordonat lucrarea.
Cartea mai cuprinde informatii referitoare la aspecte generale privind dreptul de munca in statetele UE, chestiuni legate de liberalizarea pietei de munca, restrictii ale pietei de munca, informatii referitoare la obtinerea autorizatiei de munca, datele de contact ale responsabililor pe probleme de munca din cadrul ambasadelor Romaniei in statele UE, datele de contact ale autoritatilor locale cu competente in domeniul muncii si securitatii sociale din tara respectiva, precum si cele mai importante reglementari in domeniu.
"Aceste informatii despre securitatea muncii ii vor ajuta pe toti cititorii ghidului sa se pregateasca bine inainte de a alege o tara, de a-si depune candidatura pentru o anumita pozi