24 de primării din Dolj au trimis propuneri pentru ridicarea unor cămine de bătrâni, în urma declaraţiei premierului Boc din luna ianuarie privind finanţarea acestor proiecte printr-un program guvernamental.
„Vă cer ca în două săptămâni să faceţi o analiză, împreună cu preşedinţii consiliilor judeţene şi cu primarii de municipii, a locaţiilor potrivite pentru construirea unor cămine în fiecare judeţ pentru bătrânii singuri. Dorim şi un raport privind situaţia actuală, câte există în prezent şi la ce capacitate funcţionează“, le-a cerut Boc reprezentanţilor în teritoriu ai executivului, într-o videoconferinţă, cu circa trei săptămâni în urmă.
Dacă prin programul guvernamental despre care vorbea premierul proiectele primăriilor se vor materializa, bătrânii rămaşi fără familie sau fără un ajutor permanent vor găsi adăpost şi îngrijire în căminele care se vor construi. Se vor muta într-o casă în care nu vor mai fi singuri şi unde vor primi ajutor medical atunci când vor avea nevoie de el.
Conform datelor înregistrate de Cristina Militaru, consilier Servicii Strategii, Programe şi Afaceri Europene, există 24 de localităţi identificate pentru căminele de bătrâni propuse să fie construite printr-un program guvernamental. „În Dolj, avem, alături de centre şi unităţi medico-sociale, o singură instituţie de acest fel - cea din Craiova, de pe strada Tabaci“, descrie reprezentantul prefecturii situaţia prezentă. Cheltuielile anuale totale estimate pentru viitoarele aşezăminte sunt cuprinse între 110.000 de lei, la Botoşeşti Paia, şi 900.000 de lei, la Segarcea sau Malu Mare, iar capacitatea de cazare variază între 11 şi 136 de locuri.
Planul, după prima strigare
Amplasamente potrivite pentru construirea de cămine pentru bătrânii singuri au fost identificate la Băileşti, Bechet, Segarcea, Bistreţ, Botoşeşti Paia, Celaru, Cetate, Coşoven