» Afacerile din metalurgie pe care le au oligarhii din spatiul ex-sovietic in Romania au fost zguduite de criza economica. Cele mai afectate sunt cele ale unor magnati legati de liderii politici din Moscova si din Kiev, in timp ce afacerile oligarhilor care si-au dezvoltat retele de clienti pe pietele occidentale au reusit sa supravietuiasca.
» In metalurgia romaneasca exista un adevarat careu de asi compus din patroni si directori de rang inalt ai unor concerne rusesti si ucrainene. Primul pe lista este ucraineanul Sergey Taruta, un apropiat al noului presedinte al Ucrainei, liderul prorus Viktor Ianukovici. Cel de-al doilea este rusul Oleg Deripaska, apropiat de premierul rus, Vladimir Putin.
» Ceilalti doi oligarhi isi gestioneaza afacerile prin intermediul unor companii inregistrate in Occident, acolo unde mana lunga a Kremlinului ajunge mai greu. Este vorba de compania Conares Trading din Elvetia, care deruleaza afaceri pentru grupul Mechel Holdings, controlat de Igor Zyuzin, si de Sinara Handel, inregistrata in Germania, care gestioneaza distributia grupului TMK. Acesta este condus de o grupare de oameni de afaceri, dintre care cel mai influent pare in acest moment directorul executiv, Konstantin Semerikov, care, desi nu are cea mai inalta pozitie in grup, este personajul-cheie ce armonizeaza diferitele interese ale membrilor conducerii acestui grup.
Oligarhii din spatiul ex-sovietic au ajuns sa detina o mare parte a metalurgiei romanesti. In Transilvania, cele mai importante combinate siderurgice sunt detinute de oameni de afaceri din Rusia si Ucraina. Unii dintre ei au avut legaturi cu politicieni de nivel inalt, inclusiv cu noul presedinte al Ucrainei, Viktor Ianukovici. Printre ei se numara magnatul ucrainean Sergey Taruta, care a cumparat combinatul Fortpres CUG din Cluj-Napoca. El este proprietarul echipei de fotbal Metalurg Don