Deoarece clienţii nu mai au de unde să facă rost de bani pentru a-şi plăti locuinţele, dezvoltatorii imobiliari au acceptat să ceară preţuri mai mici. Sursa: Arhiva EVZ
În toamna anului 2008, Cristi Mocanu trebuia să se mute în apartamentul său din complexul rezidenţial New Town din Bucureşti. Blocul a fost gata de abia în primăvara anului trecut, aşa cum vă informa evz.ro.
Preţul iniţial cerut de dezvoltator a fost de 236.000 de euro cu TVA, din care clientul a plătit un avans de 62.500 de euro. Viitorul proprietar nu a mai avut de unde să facă rost de restul de bani, astfel că, după patru runde de negocieri cu dezvoltatorul, a reuşit să obţină o reducere de aproape 50.000 de euro. Chiar şi aşa, tânărul încearcă să vândă “avansul pentru locuinţă”, pentru că nu îşi mai permite să o cumpere, chiar dacă a fost finisată pe gustul său. Primul anunţ a fost postat pe internet în luna septembrie a anului trecut.
După publicarea noului preţ pe portalurile de imobiliare, tânărul a primit mai multe telefoane de la potenţiali clienţi.
Constructorii, mai flexibili
Despre dezvoltator, tânărul spune că este mult mai înţelegător faţă de anul trecut.
“Deocamdată, constructorul nu a impus un termen limită pentru achitarea restului de bani. Au lăsat-o mai moale”, mărturiseşte tânărul.
Preţurile intră la apă
În ultima jumătate de an, preţurile locuinţelor vechi au scăut cu mai mult de o treime. Astfel, pentru un apartament de două camere, situat în Capitală, cumpărătorii vor scoate din buzunar aproximativ 50.000 de euro. Preţurile vor continua să scadă anul acesta, estimează analiştii imobiliari, mai ales că accesul la credite este limitat.
Totuşi, extinderea programului “Prima casă” şi la locuinţele noi ar putea, aşa cum s-a întâmplat anul trecut în cazul apartamentelor