Semnal FP. După căderea guvernului olandez ca urmare a neînţelegerilor privind prelungirea mandatului trupelor olandeze din Afganistan, retragerea acestora este inevitabilă, putând determina şi alte state europene să facă la fel. Şi ediţia nr.13 a FP România avertizează că presiunea publică din Europa va creşte.
„Dacă olandezii pleacă, alţi europeni ar putea zice că atunci pot şi ei să plece. Principala consecinţă ar fi că SUA şi Marea Britanie vor fi şi mai împovărate de efortul militar", spune Julian Lndley-French, profesor de strategii de apărare la Academia de apărare olandeză din Breda, citat de New York Times .
Thomas Ruttig, cercetător la Stiftung Wissenschaft und Politik din Berlin, susţine însă că trupele germane nu se vor retrage în ciuda criticilor şi controverselor provocate de uciderea unui număr mare de civili în Kunduz.
"Dacă ne retragem din Afganistan e posibil ca Afganistanul să vină la noi şi să ne bântuie, atât din punct de vedere al traficului cu droguri, cât şi al imigranţilor. În plus, dacă ne retragem înainte ca Afganistanul să devină suficient de stabil, foarte mulţi oameni nedoriţi se pot întoarce acolo, ca membrii Al Qaida, care ar folosi din nou această ţară ca pe o bază de unde să lanseze atacuri împotriva noastră", explică el pentru FP România.
Mai ales după episodul din Kunduz, în Germania se cere retragerea militarilor din Afganistan. Este posibil ca presiunea publică să forţeze retragerea trupelor?
Evident că este posibil, doar trăim în ţări democratice, iar opinia publică influenţează deciziile politice. Deja sunt două ţări care au dat termene de retragere a trupelor, Canada în 2011 şi Olanda în 2010. În ceea ce priveşte Germania, nu cred că trupele noastre se vor retrage, pentru că la noi există un consens politic puternic între partidele parlamentare pentru continuarea misiunii. Evident, nu