Cantităţile uriaşe de produse electronice vechi ameninţă serios mediul şi sănătatea în China, India şi în unele state africane. Organizaţia Naţiunilor Unite avertizează că trebuie luate măsuri urgente pentru rezolvarea problemei deşeurilor de echipamente electrice şi electrocasnice.
Potrivit cifrelor din cel mai recent studiu publicat de reprezentanţii Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), cantităţile de deşeuri din echipamente electronice şi electrocasnice (DEEE) cresc, în fiecare an, cu 40 de milioane de tone la nivel global.
În India, situaţia este cea mai sumbră. Specialiştii se aşteaptă ca, până în 2020, cantităţile de calculatoare, telefoane mobile, aparate de fotografiat, frigidere şi televizoare uzate să crească de şase ori comparativ cu anul 2007.
În ceea ce priveşte China şi ţările din Africa de Sud, cantitatea de DEEE se va mări de cinci ori în viitoarea decadă. În raport se estimează de asemenea că, în ţările în curs de dezvoltare, vânzările de produse electronice vor creşte semnificativ în următorii zece ani. Cercetătorii spun că o dezvoltare continuă şi rapidă a pieţei în acest sens va afecta foarte mult mediul înconjurător, din cauza substanţelor chimice conţinute de DEEE-urile nereciclate.
Situaţia este dramatică
„Ne confruntăm cu o problemă globală, dar situaţia a devenit dramatică mai ales în ţări în curs de dezvoltare precum China, unde se generează anual circa 2,3 milioane de tone de deşeuri electronice şi electrocasnice", a spus Guido Sonnemann, director al Programului ONU pentru Mediu.
Potrivit acestuia, cererea pentru noile tehnologii creşte, în timp ce capacitatea de reciclare a acestor produse este cu mult depăşită. În plus, China, India sau Nigeria sunt doar câteva dintre ţările care exportă ilegal deşeurile din echipamente electronice.
Deşi în multe state există o legislaţie care încurajează rec