Grecia, Spania si alte state din zona euro au pierdut, odata cu intrarea in uniunea monetara posibilitatea de a-si devaloriza moneda nationala, unul dintre cele mai importante instrumente prin care si-ar fi putut reduce din muntii de datorii sub care se zbat. In aceasta situatie, aceste tari intampina in prezent dificultati in incercarea de a-si plati datoriile tot mai mari, ce le impovareaza, scrie The Wall Street Journal.
Cele mai expuse state din Europa sunt Grecia - a carei datorie este estimata de Comisia Europeana la aproape 120% din PIB in acest an -, Irlanda si Portugalia.
In Spania, in momentul in care a debutat criza raportul datorie-PIB era de sub 40%. Pentru 2010 situatia este de asteptat sa se inrautateasca, iar datoria sa urce la 66% din PIB, iar in 2011 raportul urmeaza sa fie de 74%.
Aceste state nu sunt insa exemple unicat. Unele dintre cele mai mari economii ale lumii, printre care Statele Unite, Marea Britanie si Japonia, au un nivel al datoriei de peste 90% din PIB sau se apropie vertiginos de acest prag, fapt ce sugereaza ca aceasta problema ar putea deveni globala.
In conditiile in care presiunea ce vine dinspre pietele financiare creste continuu, investitorii ar putea sa nu doreasca sa cumpere obligatiuni emise de tarile din zona euro decat daca primesc in schimb prime mai mari, care ar impovara si mai mult statele.
Posibilitatea ca problemele economice sa persiste in aceste state, situatie care ar afecta economia europeana in ansamblul sau, exista si va continua sa existe multi ani, potrivit avertismentelor unor economisti, chiar daca oficialii europeni incearca sa solutioneze nevoia imediata de finantare a Greciei.
Acest lucru este cauzat de faptul ca dobanzile importante pe care statele trebuie sa le plateasca pentru datoriile contractate vor reduce cheltuielile in alte sectoare care ar putea ajuta economii