Nutriţioniştii recomandă fructele şi legumele proaspete pentru perioada de post şi un consum limitat de soia. Nutriţioniştii îi sfătuiesc pe bistriţeni să nu consume doar produse ieftine de post în această perioadă şi să îşi completeze meniul zilnic cu fructe şi legume proaspete.
Chiar dacă rafturile magazinelor alimentare sunt pline de conserve, pateuri şi soia la preţuri accesibile, specialiştii spun că acestea conţin E-uri şi coloranţi.
Fructele şi legumele se vând pe bandă
Adriana Coman, lucrător comercial la o tonetă de legume de pe strada Andrei Mureşanu, spune că vânzările de legume şi fructe au crescut în perioada postului. „Trec foarte bine fructele uscate, legumele ca varza, spanacul, castraveţii, conopida, cartofii. Facem vânzări de aproape 2.000 de lei zilnic", spune bistriţeanca. În schimb, în unele magazine alimentare pateurile vegetale şi conservele abia se vând. „Merg foarte rău vânzările. Sunt ieftine produsele, dar lumea cred că preferă să cumpere fructe şi legume proaspete", crede Iuliana Mureşan, angajată la un magazin alimentar din zona Lamă.
Bistriţenii de rând par să ştie reţeta unui post sănătos. „Eu postesc trei zile pe săptămână şi mănânc fasole şi mazăre proaspătă, dar şi mere sau pateuri vegetale", recunoaşte Iacob Zăgrean, un pensionar de 78 de ani.
Atenţie la etichete şi la produsele prefabricate
Mircea Armeneanu, terapeut naturist, crede că perioada postului trebuie să fie o plăcere, nu un chin. „Cele mai recomandate alimente sunt cele naturale. Nici fructele de import şi nici ceaiurile de Plafar nu sunt cele mai sigure. Se pot consuma fructele uscate natural sau merele şi nucile, de exemplu, care răman peste iarnă", spune terapeutul. Şi Camelia Anton, medic de familie, crede că există teorii contradictorii referitoare la consumul alimentelor de post. „Dacă ne luăm după teoriile nipone, care demonstrea