Medicul Sebastian Diaconescu, specialist recuperare medicală, în cadrul Institutului Naţional de Recuperare, Medicină Fizică şi Balneologie din Bucureşti, oferă câteva sfaturi persoanelor care vor să scape de durerile de spate.
Aproximativ 75%-85% din populaţie are, cel puţin o dată în viaţă, o durere de spate, afirmă medicul. În cele mai frecvente diagnostice, este vorba de fapt de durerea lombară nespecifică, benignă (durerea comună de spate cu sau fără blocaj lombar) şi de boală degenerativă (aşa-zisul reumatism al coloanei). Acestea pot fi cauzate de profesiile cu solicitări dinamice excesive (aplecări în faţă cu răsucire, ridicare de greutăţi din coloana lombară), statul prelungit pe scaun, sexul - femeile, mai ales cele gravide, din cauza excesului de foliculină şi a deformării coloanei vertebrale, purtatul tocurilor -, ereditatea etc.
ATENŢIE LA EXAMINĂRI!
Este important de ştiut că doar 1% din durerile de spate şi 10% din cazurile de lombosciatică se operează.
În ceea ce priveşte evaluarea unui pacient care suferă de dureri de spate, medicul Diaconescu afirmă că, în ciuda progreselor tehnologice, discuţia cu pacientul şi examinarea acestuia rămân principalele mijloace de stabilire a diagnosticului. Specialistul în recuperare medicală avertizează că pacientul cu durere de spate nu trebuie să înceapă investigaţiile cu radiografie.
Aceste examene imagistice sunt folosite doar pentru a exclude o boală severă şi dacă tratamentul se dovedeşte ineficient. Medicul afirmă că aceste examene pot da un rezultat fals pozitiv, pacientul rămânând cu idea unui diagnostic mai sever decât în realitate. În aceste condiţii, procesul de vindecare va fi mult mai anevoios.
Este foarte important, de asemenea, ca pacientul să nu aibă dureri mai mult de şase luni, deoarece în acest caz este nevoie de un alt tip de aborda