Băncile comerciale au la dispoziţie şapte zile calendaristice pentru a transmite Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii (FNGCIMM) şi Ministerului Finanţelor Publice nivelul costurilor totale pe care le vor aplica în programul guvernamental "Prima Casă" şi valoarea estimată a finanţărilor care vor fi garantate în acest an, potrivit actului normativ intrat în vigoare ieri.
Dacă valoarea cumulată a finanţărilor estimate depăşeşte plafonul de 700 de milioane de euro alocat pentru acest an, FNGCIMM va efectua alocări pro-rata în cadrul programului, conform hotărârii de guvern care a modificat programul "Prima Casă".
Locuinţele care se achiziţionează în cadrul programului trebuie să se încadreze în una dintre clasele A, B şi/sau C de eficienţă energetică, criteriul aplicabil începând cu data introducerii certificatului energetic.
Garanţiile sunt acoperite cu ipotecă legală de rang I asupra locuinţelor achiziţionate prin program, în favoarea statului, valabilă pe toată durata finanţării, cu notarea în cartea funciară a interdicţiei de înstrăinare a acestora pe o perioadă de cinci ani şi a interdicţiei de grevare cu alte sarcini pe toată durata finanţării.
Până la data recepţiei finale a locuinţelor va fi aplicată ipotecă legală de rang I şi asupra terenurilor pe care casele urmează să fie construite.
Legislaţia actuală interzice doar vânzarea locuinţei în acest interval de cinci ani.
Condiţii pentru solicitanţii "Prima Casă 2"
- solicitantul nu trebuie să aibă contractat un alt credit ipotecar şi nici să deţină o locuinţă, individual sau împreună cu soţii sau alte persoane. În acest sens, să dă o declaraţie pe proprie răspundere, la notar.
- în plus, trebuie să achite un avans de 5% din valoarea locuinţei, dacă aceasta este de 60.000 de euro, 70.000 de euro sau 75.000 de euro (în funcţ