MFP a luat încă 500 mil. lei din piaţă, randamentul scăzând la 7,15% de la 7,78% la începutul lunii
Pârvu: Nu înţeleg de ce statul nu ia bani de pe pieţele externe, pentru a lăsa şi firmelor
Baltazar: Băncile împrumută statul pentru că este lichiditate în piaţă, iar cererea de credite solvabile este mică
Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a vândut ieri, la ultima licitaţie din februarie, certificate de trezorerie la un an în valoare de 500 mil. lei, cu un randament mediu în scădere la 7,15% pe an, potrivit datelor băncii centrale.
Randamente atât de mici nu au mai fost plătite de MFP din toamna lui 2007. Valoarea anunţată iniţial a licitaţiei era chiar de 500 milioane lei, iar randamentul maxim acceptat a fost de 7,18% pe an. Băncile au depus cereri de cumpărare de 1,97 miliarde lei. Randamentul acordat de MFP la titlurile de stat emise a început să scadă treptat de la începutul anului, de la nivelul de 10% pe an în ultimele două luni din 2009.
Se pare că statul se împrumută din ce în ce mai des de la bănci, la o dobândă ce se apropie de dobânda-cheie de 7%, în timp ce mediul de afaceri cu greu se mai poate încadra în cerinţele băncilor. Florea Pârvu, vicepreşedintele Consiliului Naţional pentru Întreprinderile Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), susţine că statul ar trebui să găsească mecanismele necesare care să sprijine şi să dezvolte mediul de afaceri pentru că dacă va continua să se împrumute de la bănci, nu va face altceva decât să adâncească deficitul. "Statul ar trebui să nu se mai împrumute aşa de mult de la bănci, ci să mai lase bani şi agenţilor economici care şi aşa cu greu mai fac faţă situaţiei. Dacă va continua în aceeaşi manieră, statul va fi în deficit permanent. Degeaba se împrumută de la bănci dacă nu găseşte resursele necesare prin care să dea banii înapoi. În aceste condiţii ar trebui să investeas