Tot mai mulţi medici din România, mai ales specialişti recrutaţi din spitale, pleacă în Franţa pentru a lucra fie în sistemul medical, care duce lipsă de cadre, fie în propriile cabinete, se arată într-un articol publicat în La Voix du Nord.
Din 2008, după intrarea României în UE, fenomenul s-a amplificat, explică doctorul Bethune, vicepreşedinte al Ordinului medical. El spune: "Primim în regiune zece medici români pe an". Doctorii străini sunt priviţi ca o soluţie la problema lipsei de personal medical. "Îi primim cu braţele deschise", precizează doctorul Bethune. Dar, deşi sunt acceptate diplomele din străinătate, doctorii străini nu au acelaşi statut cu cei francezi. "Medicii cu diplome în străinătate sunt angajaţi prin contract", explică el, adică sunt mai prost plătiţi decât medicii francezi.
"Migraţia" doctorilor români către Franţa a devenit un fenomen atât de cunoscut pentru francezi, încât aceştia s-au "specializat" în trimiterea lor în zonele unde este nevoie de ei. Le Monde scria, la începutul anului trecut, despre două companii franceze specializate în recrutarea de medici români pentru localităţi rurale din Franţa. În primii doi ani de la aderarea la UE, România furnizase Franţei peste 800 de medici, "bine pregătiţi şi vorbitori de franceză". Tot mai mulţi medici din România, mai ales specialişti recrutaţi din spitale, pleacă în Franţa pentru a lucra fie în sistemul medical, care duce lipsă de cadre, fie în propriile cabinete, se arată într-un articol publicat în La Voix du Nord.
Din 2008, după intrarea României în UE, fenomenul s-a amplificat, explică doctorul Bethune, vicepreşedinte al Ordinului medical. El spune: "Primim în regiune zece medici români pe an". Doctorii străini sunt priviţi ca o soluţie la problema lipsei de personal medical. "Îi primim cu braţele deschise", precizează doctorul Bethune. Dar, deşi sunt