Rata la un credit ipotecar contractat prin programul "Prima casa" ajunge sa fie doar cu 23% mai mica decat cea la un credit contractat in conditii standard, desi bancile primesc garantia statului ca isi recupereaza banii daca clientul ajunge in incapacitate de plata, astfel ca nu isi asuma practic niciun risc. O medie a celor mai bune cinci oferte de creditare prin "Prima casa" pentru un credit de 40.000 de euro, rambursabil in 30 de ani ajunge la 205 euro lunar, potrivit datelor portalului www.conso.ro.
In cazul celor mai bune cinci oferte de credite in conditii standard, rata medie este de 253 de euro lunar, adica cu numai 23% mai mult. In vara trecuta, rata la un credit contractat in conditii standard urca spre 300 de euro, bancile transmitand catre clienti primele mai mari de risc pe care trebuia sa le plateasca celor de la care imprumutau fonduri.
Bancherii nu se gandesc insa deocamdata sa ieftineasca creditele vandute cu garantia statului, desi admit ca in prezent conditiile pe pietele financiare sunt mult mai bune decat in vara trecuta.
"Clientii inca apreciaza bonificatia de dobanda oferita de program in ciuda duratelor mai lungi de finalizare a dosarelor", spune Lucian Cojocaru, directorul comercial al retelei BRD-SocGen. In cazul BRD, a doua mare banca de pe piata, diferenta intre rate este chiar mai mica: 218 euro lunar in "Prima casa" si respectiv 255 de euro in conditii standard, adica numai 17%. Cojocaru spune ca dobanzile la ipotecarele standard au scazut considerabil din vara trecuta, in conditiile in care si situatia de pe pietele monetare (locala dar si internationala) s-a imbunatatit, astfel ca bancile au acces la fonduri mai ieftine.
La un credit cu garantii guvernamentale clientul trebuie sa aduca un avans de numai 5%, fata de 20%, cat cer bancile in conditii standard. Totusi apar si restrictii suplimentare, in principal