Un proiect universitar româno-ungar de cercetare în domeniul biomedical, prin care se urmăreşte elaborarea de tratamente antitumorale eficiente, a fost lansat, azi, la Arad, de Universitatea de Vest "Vasile Goldiş" din Arad şi Universitatea Nyiregyhaza din Ungaria. Proiectul "Studiul in vitro al unor extracte vegetale de origine naturală, cu accent pe efectul lor potenţial antitumoral" beneificiază de o finanţare de aproape 350.000 de euro din fonduri europene. Printre obiective urmărite de cercetători se numără prepararea de substanţe vegetale cu potenţial antitumoral, caracterizarea lor fitochimică, testarea in vitro a fiecărui extract vegetal şi a combinaţilor şi elaborarea unui studiu bazat pe rezultatele potenţiale ale cercetării.
Rectorul Universităţii de Vest "Vasile Goldiş" din Arad, prof. univ. dr. Aurel Ardelean, a declarat că "obiectivul general al proiectului este dezvoltarea unui program de cercetare în evaluarea efectului antitumoral, al unor extracte vegetale obţinute din plante autohtone".
Proiectul urmăreşte, potrivit rectorului universităţii arădene, "prepararea extractelor vegetale cu potenţial antitumoral şi caracterizarea lor fitochimică, testarea în vitro a fiecărui extract vegetal, respectiv a combinaţiilor acestora şi elaborarea studiului bazat pe rezultatele potenţiale ale cercetării. Fazele şi activităţile prevăzute în proiect sunt alegerea şi achiziţionarea plantelor care urmează a fi folosite, iar plantele care vor fi luate în studiu, vor fi selectate de către cei doi parteneri, pe baza literaturii de specialitate şi a experienţei fiecăruia. Se va urmări introducerea în studiu a unor fructe şi legume cultivate pe partea maghiară a frontierei şi a plantelor medicinale din flora spontană a României”.
Tumori record la Arad
Proiectul vine în urma creşterii, pe plan mondial, a morbidităţ