Integrarea Poloniei, Bulgariei sau Estoniei in zona euro ar putea avea un efect pozitiv asupra stabilitatii si imaginii monedei unice europene, conform publicatiei germane Handelsblatt, citata de Sofia News Agency.
Economia poloneza, candva sinonima cu haosul si un management eronat, a fost transformata din temelii, devenind singura economie din Uniunea Europeana care a inregistrat crestere economica in timpul recesiunii.
Astfel, in mod similar, Bulgaria, care a fost mult timp considerata atat de corupta, incat i-a fost blocata finantarea europeana, este in prezent singurul stat membru al UE care intruneste criteriile de la Maastricht privitoare la buget.
Conform publicatiei germane, daca Polonia, Cehia, Estonia si Bulgaria vor face trecerea la euro, acest lucru nu va face decat sa intareasca moneda unica.
Aceste state est-europene reprezinta o amenintare mai redusa la adresa stabilitatii euro comparativ cu statele din sudul Europei.
Tarile est-europene sunt mai puternic orientate, din punct de vedere politic, catre crestere si disciplina bugetara decat statele din sudul Europei, iar Polonia, Bulgaria si Romania se pot baza pe fonduri europene in crestere in vederea modernizarii economiilor si infrastructurii, spre deosebire de Spania, Grecia sau Portugalia, se arata in articolul Handelsblatt.
Adoptarea monedei euro de catre tarile ale caror monede sunt legate de euro, cum este cazul Bulgariei si al tarilor baltice, trebuie sa se produca rapid, avand in vedere numeroasele beneficii si putinele dezavantaje legate de acest proces.
In plus, investitorii straini din statele est-europene conteaza pe faptul ca tarile respective vor adopta euro in scurt timp.
Integrarea Poloniei, Bulgariei sau Estoniei in zona euro ar putea avea un efect pozitiv asupra stabilitatii si imaginii monedei unice europene, conform publicatiei germane H