Doar unul din 20 de pietreni ar putea putea intra în caz de calamitate în spaţiile special amenajate din oraş.
În situaţia unui conflict armat sau a calamităţilor naturale, care impun protecţia civilă a populaţiei, pietrenii s-ar afla într-o situaţie delicată. Conform datelor centralizate de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, în cele 36 de adăposturi autorizate din oraş ar putea intra doar 5.000 de persoane, adică doar o cincime din populaţia urbei de sub Pietricica.
„La blocurile construite în ultimii ani situaţia e mai bună, dar mai avem 243 de adăposturi care se pot amenaja în subsolurile unor imobile ridicate înainte de ’89. Acestea nu sunt funcţionale dacă nu se fac şi investiţii“, spune colonelul Ioan Niţică, şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Neamţ.
Dotări anti-bombă atomică
Subsolul blocului G7 de pe strada Burebista este prevăzut din construcţie ca spaţiu pentru protecţia populaţiei în caz de calamitate. În afară de faptul că accesul se face pe o scară şi nu pe un chepeng (ca în celelalte blocuri din Asociaţie), subsolul are guri de aerisire şi uşi metalice ca pentru un buncăr anti-atomic. „Pe la începutul anilor ’80, când se făceau blocurile astea, ni se spunea că aici trebuie să ne adăpostim dacă vine bomba atomică“, îşi aminteşte Gheorghe Grosu, preşedintele Asociaţiei 48.
Acestea sunt şi singurele dotări care aduc cu un spaţiu de protecţie civilă pentru că, în rest, subsolul nu este iluminat, iar uşile sunt ferecate cu lacăte. În spatele lor, locatarii şi-au depozitat rezervele alimentare şi bunurile de prisos din apartamente. „Aici nu intră mai mult de 44 de oameni, şi dacă ar intra ar sta ca sardelele. Mori aici, ca să nu mori afară. În asociaţie sunt 940 de proprietari şi alt adăpost nu mai este“, mai spune Gheorghe Grosu. Acesta le dă dreptate celor care şi-au amenajat boxe în