Precipitaţiile din ultima perioadă şi creşterea temperaturilor au topit stratul de zăpadă, fapt care a determinat creşterea debitului, respectiv a nivelului râului Someş. Viitura a atins cota de 248 cm şi a determinat reactivarea malului drept a râului Someş, din zona localităţii Chelinţa.
Prefectul Sandu Pocol a fost informat de către Comitetul local pentru situaţii de urgenţă despre agravarea eroziunii şi a dispus deplasarea, la faţa locului, a unei comisii formate din reprezentanţi ai Sistemului de Gospodărire a Apelor, Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, Instituţiei Prefectului şi Consiliului Local Ulmeni. „Apele cu debite mari antrenate de viitură au continuat erodarea malul drept al râului Someş, pe o suprafaţă de aproximativ încă 100 de metri. Drumul judeţean 108 E nu este încă afectat, însă mai sunt doar 80 de cm de mal care pot ceda oricând la o nouă viitură. Situaţia este alarmantă pentru că, în cazul distrugerii drumului judeţean, localitatea Chelinţa poate rămâne izolată. Este vorba despre aproximativ 1200 de persoane pentru care drumul judeţean este singura cale de acces rutier în sat”, a declarat Sandu Pocol, prefectul de Maramureş.
Au fost dispuse măsuri de semnalizare a eroziunii malului drept şi de plantare de „martori” pentru monitorizarea fenomenului. De asemenea, în zonă vor fi montate indicatoare de avertizare şi de restricţie a vitezei autovehiculelor, în scopul de a preveni producerea unor situaţii de urgenţă.
Situaţia este monitorizată permanent de către dispeceratele Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă şi Sistemului de Gospodărire a Apelor.
Conducerea judeţului, Instituţia Prefectului şi Consiliul Judeţean Maramureş, va întreprinde demersurile necesare, la nivel central, pentru obţinerea resurselor financiare pentru efectuarea lucrărilor necesare de punere în siguranţă a drumului judeţean.