Marx visa ca, in societatea lui mult dorita, va fi posibil sa vinezi dimineata, sa pescuiesti dupa masa, sa cresti vite spre seara si sa faci critica literara dupa cina. Si asta fara a fi vinator, pescar, cioban sau critic literar.
In aceeasi logica marxista – dupa o zi care m-a aiurit cu un slalom supra-realist printre diverse locuri si subiecte – imi permit sa inchei seara cu nitica literatura.
De obicei ma feresc sa ma avint in domenii la care altii se pricep infinit mai bine, insa in cazul acesta fac o exceptie. Mai ales pentru ca este un volum in care e vorba (si) despre stiinta. Cartea de care e vorba se numeste Remarkable Creatures si este scrisa de Tracy Chevalier, pe care probabil unii si-o amintesc din Girl With a Pearl Earring.
(Sau macar isi amintesc filmul… cel cu Collin Firth aflat in deplina celebritate si cu Scarlet Johanson inca intr-o scurta etapa a pre-celebritatii.)
#
Romanele dedicate unui subiect stiintific, fortate fiind sa dilueze un obiect mai greu digerabil, au tendinta sa creasca contorsionat. Asa incit ajung fie sa capate o silueta usor ridicola dictata de contururile evenimentului pe care se straduie sa il infasoare, fie sa creasca timorate la umbra unui urias personaj exilat comod in istoria stiintei. Intr-un cuvint, majoritatea sint extrem de plicticoase.
Ei bine, cartea asta e altfel.
Timpul actiunii este undeva la inceputul secolului 19, iar locul este intr-o mica localitate din Anglia, aflata la marginea marii. Este o carte despre prietenia dintre doua femei si despre dragostea lor pentru fosile. Prima este Elizabeth Philpot care, retrasa din motive financiare intr-un mic orasel de provincie, cauta o activitate cu care sa-si treaca orele. Cea de-a doua, Marry Anning, e o tinara needucata care incearca sa-si intretina familia vinzind fosile turistilor.
Cartea curge alternativ prin voc