„O serie de masuri fiscale propuse de autoritatile romane – cum ar fi reducerile de personal din sectorul public si intarirea controlululi cheltuielilor publice- ar putea sa se dovedeasca dificile, avand in vedere experientele trecute”, se arata in Raportul FMI intocmit dupa vizita de la sfarsitul lunii ianuarie.
Principalele concluzii ale staff-ului FMI:
Economia pare sa demonstreze un inceput al reluarii cresteriiInflatia a ramas ridicata, dar la finele anului poate sa se incadreze in intervalul tintit de BNR. Conditiile de creditare ale sectorului privat raman in continuare, dure.Riscurile realizarii reformelor sunt legate de feedback-ul negativ intre sectorul financiar si cel al economiei reale, aparitia unei noi turbulente locale, care ar duce la iesirea din tara a unor capitaluri si la scaderea cursului de schimb, precum si evolutiile politice negative, care pot afecta realizarea programului cu FMI. Deficitul bugetar al Romaniei ar putea ajunge, in absenta unor noi politici fiscale, la 8,4 la suta din PIB in 2010.Sectorul financiar este bine capitalizat, dar calitatea creditelor continua sa se inrautateasca. Sistemul bancar este vulnerabil. Politicile fiscale pe termen mediu si lung sunt ambitioase si, avand in vedere experientele trecute, ar putea intampina dificultati in aplicarea lor. „O serie de masuri fiscale propuse de autoritatile romane – cum ar fi reducerile de personal din sectorul public si intarirea controlululi cheltuielilor publice- ar putea sa se dovedeasca dificile, avand in vedere experientele trecute”, se arata in Raportul FMI intocmit dupa vizita de la sfarsitul lunii ianuarie.
Principalele concluzii ale staff-ului FMI:
Economia pare sa demonstreze un inceput al reluarii cresteriiInflatia a ramas ridicata, dar la finele anului poate sa se incadreze in intervalul tintit de BNR. Conditiile de creditare ale sector