La începutul acestui an numărul de angajaţi a scăzut cu 18%, volumul fondului de salarii brut s-a ajustat cu 5% şi numărul de ore de concediu medical s-a micşorat cu 22%, se arată într-un studiu realizat de Paylogic, companie specializată în oferirea de servicii profesionale de externalizare a salariilor şi administrare de personal.
Paylogic a efectuat atât un studiu asupra evoluţiei salariilor din România la nivelul anului 2009, cât şi o analiză comparativă a salariilor pentru perioada ian. 2010 - ian. 2009.
Conform acestui studiu amplu, în anul 2009, a fost înregistrată o scădere în ceea ce priveşte numărul angajaţilor (-25%), volumul fondului de salarii brut (-18%) şi numărul de ore de concediu medical (-30%), în acelaşi timp, înregistrându-se o scădere a primelor brute per angajat (-47%) şi a numărului de ore suplimentare (-74%). Analiza aceloraşi indicatori la nivelul începutului anului 2010 faţă de 2009 dezvoltă rezultate interesante: a fost înregistrată o scădere în ceea ce priveşte numărul angajaţilor (-18%), volumul fondului de salarii brut (-5%) şi numărul de ore de concediu medical (-22%). În acelaşi timp, nivelul primelor brute per angajat s-a menţinut constant, iar nivelul numărului de ore suplimentare a crescut cu 38%.
Analiza comparativă studiază datele dinaintea începerii crizei economice în România, dar oferă şi o viziune clară asupra evoluţiei indicatorilor analizaţi, de la începutul anului 2009 până în prezent, trecând prin cea mai dură etapă a crizei din România.
Semne de revigorare
Potrivit studiului Paylogic, este posibil să asistăm la anumite semne de revigorare a pieţei, din analiza făcută pentru perioada august - decembrie 2009, reieşind că s-a înregistrat o scădere a numărului de angajaţi de numai 3%, rezultând de aici nu numai faptul că firmele au disponibilizat masiv în prima parte a anului 2009, d