Minsterul Sănătăţii a venit, astăzi, cu o veste proastă pentru mulţi dintre managerii şi directorii de spitale. 577 dintre aceştia, care au deţinut funcţii de conducere prin interimat, urmează să fie demişi prin hotărâre de ministru, măsura făcând parte din amplul program de descentralizare demarat de guvern şi care urmează să se încheie până la 1 iulie anul acesta. Sursa: Răzvan Vălcăneanţu
Proasta gestionare care există în prezent în unităţile spitaliceşti, pierderile de la bugetul sănătăţii generate în mare parte şi de salariile directorilor, care se ridică şi la suma de 7.825 de lei, ca în cazul directorului administrativ de la Spitalul Clinic de Psihiatrie „Socola” din Iaşi, au dus „sistemul sanitar românesc într- un punct în care trebuie să se decidă în ce direcţie trebuie să se îndrepte”, este de părere ministrul Cseke Attila.
„Avem în vedere reducerea numărului de directori cu 28%, de la 2068 la 1492, în total 577 de posturi”, a spus ministrul Sănătăţii.
Vizate sunt funcţiile de directori de resurse umane, de IT sau directori administrativi, deoarece, în prezent, există spitale unde, în urma controlului MS, s-a constatat că pe o singură poziţie sunt încadraţi chiar şi câte doi directori. Un exemplu în acest sens este Spitalul Clinic judeţean din Târgu Mureş unde, pe lângă manager, există 10 alţi directori, dintre care doi directori medicali şi doi directori de programe.
Aplicabil imediat
Măsura reducerii numărului personalului de conducere din institutele spitaliceşti va fi implementată încă de astăzi, anunţă ministrul Cseke, urmând ca, în cel mult o săptămână, toţi cei 577 de directori să îşi piardă posturile. După aplicarea hotărârii, toţi cei care şi-au pierdut poziţiile de conducere vor rămâne angajaţi ai spitalului.
Concret, posturilde de directori vor fi reduse în raport cu num