Tudor Şerban: În martie vom semna memorandumul cu Georgia şi Azerbaidjan
Gazele vor ajunge până în Austria în 3-4 ani
Investiţia poate ajunge la 4-6 miliarde de euro
Proiectul AGIR, dezvoltat de România, Georgia şi Azerbaidjan, care vizează transportul de gaze naturale lichefiate din zona Mării Caspice în Europa prin România, se va dezvolta mai repede ca Nabucco, a afirmat secretarul de stat în Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri Tudor Şerban.
"S-ar putea ca AGIR să fie primul proiect care va aduce gaze din Marea Caspică în Europa prin România. Gazele vor ajunge până în Austria în 3-4 ani. Există un interes extraordinar de mare pentru acest proiect. Există două grupuri de firme care au banii pentru acest proiect", a afirmat Şerban într-o conferinţă de presă. România, Georgia şi Azerbaidjan vor semna, în luna martie, un acord pentru construcţia a două terminale de gaze naturale lichefiate (GNL), în Portul Constanţa şi într-o locaţie georgiană, investiţie de 4-6 miliarde euro.
Proiectul va fi derulat de o companie privată, în care ar urma să fie implicat producătorul de gaze Romgaz Mediaş, compania azeră de petrol SOCAR, precum şi o companie petrolieră georgiană. De asemenea, din proiect va mai face parte un consorţiu de companii şi instituţii financiar-bancare.
Stancu (Romgaz): Studiul de fezabilitate va fi terminat în octombrie
Contactat telefonic, Adrian Lucian Stancu, directorul general adjunct al Romgaz, a declarat pentru Curierul Naţional că studiul de fezabilitate va fi terminat în luna octombrie, banii pentru finanţarea acestuia fiind deja obţinuţi anul trecut. "Proiectul AGIR reprezintă intenţia Romgaz de a construi un terminal de gaze lichefiate în Portul Constanţa. Este vorba despre alimentarea cu gaze din Azerbaidjan, care ajung în Georgia unde sunt lichefiate şi transportat