Spitalele doljene sunt minunate. Curăţenia este exemplară, iar dezinfectarea se face ca la carte. Cel puţin aşa se înţelege din statisticile care plasează aceste unităţi sanitare printre spitalele cu cel mai mic număr de pacienţi care au contractat alte boli în timp ce erau internaţi.
Potrivit Centrului European pentru Prevenţia şi Controlul Bolilor, se estimează că 4,1 milioane de pacienţi, adică 5% dintre bolnavii internaţi, necesită îngrijiri medicale în fiecare an în Uniunea Europeană pentru infecţii spitaliceşti. Aproximativ 50.000 dintre aceşti pacienţi mor ca urmare a bolilor contractate în spital. Cele mai frecvente infecţii intraspitaliceşti sunt cele urinare, urmate de infecţii ale tractului respirator, infecţii postchirurgicale şi ale sângelui. Dintre toate bolile contractate în spital, cele ca stafilococul auriu multirezistent sunt cele mai frecvente, reprezentând 5% din totalul infecţiilor intraspitaliceşti, urmate de infecţiile cu enterococi, Clostridia şi Pseudomonas.
În Statele Unite ale Americii, potrivit The New York Academy of Sciences, se înregistrează în fiecare an aproximativ 100.000 de decese din cauza infecţiilor intraspitaliceşti. Iar în Italia, datele Institutului Naţional de Sănătate adunate din 50 de spitale din această ţară au arătat că 7% din bolnavii internaţi dezvoltă infecţii intraspitaliceşti. Nici în Marea Britanie, ţara europeană cu cel mai bine pus la punct sistem sanitar, situaţia nu este mai bună. Potrivit Central Public Health Laboratory, 7,8% din totalul bolnavilor dezvoltă în perioada internării o formă de infecţie intraspitalicească.
Spitalele ascund mizeria sub preş
În întreaga lume, combaterea infecţiilor intraspitaliceşti constituie o prioritate. Acestea sunt atent monitorizate şi se încearcă printr-o mai bună igienizare limitarea numărului de îmbolnăviri. România a aderat şi ea la ef