Prima regula a prudentei de la inceputurile sistemului bancar, care spunea "Imprumuta-te la jumatate din ceea ce poti sa dai inapoi cu usurinta!" este valabila si astazi si presupune un grad de indatorare la circa 30% din venituri, potrivit guvernatorului BNR Mugur Isarescu.
Din 2007, BNR a permis bancilor sa urce cu gradul de indatorare la 60-70% din veniturile lunare ale clientilor dupa ce in anii precedenti incercase sa impuna plafoane de 30-40%.
Isarescu a tinut ieri un discurs in cadrul celei de-a 18-a editii a Simpozionului anual de istorie si civilizatie bancara "Cristian Popisteanu" cu tema "Bancnotele si monedele Bancii Nationale a Romaniei, 130 de istorie".
In Romania, comparativ cu tarile europene, serviciul datoriei ocupa una dintre cele mai mari ponderi in total venituri avand in vedere ca media la nivelul zonei euro este la jumatate, adica 11%. Potrivit datelor BNR, valoarea ratelor lunare la banci ale romanilor a ajuns sa reprezinte 22,4% din venitul disponibil al populatiei in septembrie anul trecut, fata de circa 5% la sfarsitul lui 2004.
Creditarea mediului privat s-a contractat in 2009, dupa cresteri anuale de doua cifre timp de aproape un deceniu, atat din cauza lipsei cererii, cat si a reticentei bancilor de a acorda finantari odata cu deteriorarea accelerata a portofoliilor de credite. Creditul privat in lei a scazut cu 9% in termeni reali in 2009.
Seful ING: Bugetarii sa se gandeasca bine inainte sa ia credit
Si directorul general al ING Bank Misu Negritoiu a recomandat prudenta in contractarea de imprumuturi, in special bugetarilor, chiar daca gradul de indatorare este mai mic decat in alte tari.
"Cultural vorbind, guvernatorul are dreptate, pentru ca orice roman se gandeste sa nu se imprumute peste masura. As indemna si eu la masura si prudenta. Ca intotdeauna, ade varul este undeva la mijloc", spune Ne