Oligarhii au restanţe de şase miliarde de dolari din investiţiile asumate prin contractele de privatizare din industria energetică. Vladimir Putin i-a ameninţat pe miliardarii ruşi cu amenzi şi interzicerea accesului pe bursa de energie dacă nu-şi vor respecta programele de investiţii.
Investitorii locali, printre care se numără Mikhail Prokhorov, Vladimir Potanin, Viktor Vekseberg şi Leonid Lebedev s-au achitat doar de 270 de miliarde de ruble (9 miliarde de dolari), din totalul angajamentelor de 450 de miliarde de ruble (15 miliarde de dolari).
Aceste investiţii vizează construirea de noi capacităţi de producţie, a declarat Putin la o reuniune pe tema industriei energetice. Premierul rus şi-a explicat decizia prin faptul că aceste fonduri aparţin statului din momentul în care au fost incluse în preţul de achiziţie al activelor vândute în ultimul deceniu de fostul monopol naţional, Unified Energy Systems.
De asemnea, Putin a solicitat şi companiilor străine E.ON (Germania), Enel (Italia) şi Fortum (Finlanda) să-şi îndeplinească angajamentele financiare, la fel ca şi companiile deţinute de stat Russian Railways, Gazprom şi Inter RAO UES.
Sancţiuni dure
„În viitor vom condiţiona accesul la bursa de electricitate de respectarea întocmai a investiţiilor, ceea ce înseamnă că aceşti investitori nu vor putea vinde electricitate la preţul pieţei", a explicat premierul rus. Guvernul de la Moscova a respins cererile din partea companiilor de utilităţi pentru amânarea extinderii capacităţilor de producţie planificate, solicitări făcute înanite de izbucnirea crizei globale în 2008, care a provocat cel mai abrupt declin economic al Rusiei din era post-sovietică. Putin i-a acuzat pe oligarhii Velkserberg şi Oleg Deripaska că au folosit cele două miliarde de dolari destinate investiţiilor în „scopuri speculative", în timp ce lucrările de construire au