» Inalta Curte de Casatie si Justitie a repus-o in functie pe judecatoarea Alina Nicoleta Osiac, dupa ce anul trecut Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a exclus-o din profesie. Majoritatea magistratilor exclusi din breasla de CSM si-au gasit scaparea la instanta suprema.
» Specialistii spun ca este grav faptul ca rarele decizii disciplinare ale CSM sunt desfiintate in justitie. Totusi, principala raspundere ar purta-o CSM, care nu isi construieste solid din punct de vedere juridic sanctiunile.
Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), forul suprem al judecatorilor si procurorilor, a exclus anul trecut din profesie un numar-record de magistrati, pe motive disciplinare. Aproape toti insa au contestat masura si au fost repusi in functie de judecatorii Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ), care au desfiintat juridic sanctiunile date de CSM. Cel mai recent caz este cel al judecatoarei Alina Nicoleta Osiac, data afara anul trecut de la Judecatoria Sectorului 5 din Bucuresti. CSM a acuzat-o ca refuza nejustificat sa-si indeplineasca indatoririle de serviciu si ca intarzia nepermis de mult dosarele aflate in sarcina sa. Ieri, insa, ICCJ a repus-o in functie si a schimbat sanctiunea CSM intr-una mai slaba: reducerea salariului cu 15%, pe o perioada de trei luni. Osiac nu este primul magistrat care isi gaseste scaparea astfel.
Toti cei trei procurori doljeni care au fost exclusi din magistratura anul trecut, in scandalul eliberarii ilegale din inchisoare a lui Serghei Gorbunov, suspectat de un dublu asasinat la Brasov, au fost repusi in functie. Judecatoarea Maria Nicola, care a dispus eliberarea aceluiasi Gorbunov, schimband deciziile negative anterioare ale altor judecatori, fara sa primeasca probe noi la dosar, a reusit acelasi lucru. CSM a exclus-o din magistratura, ICCJ a adus-o inapoi in functie.
La prima vedere