Bolnavii de endocardită infecţioasă care fac tratament cu unele antibiotice au şansa de a scăpa de această boală, dar sunt în pericol de obezitate
Între două rele, întotdeauna trebuie aleasă cea mai puţin rea. Astfel, suferinzii de endocardită infecţioasă - o infecţie a valvelor inimii sau a endocardului, ţesut care căptuşeşte partea internă a inimii - nu au de ales. Trebuie neapărat ca această infecţie să fie ţinută sub control. Dar antibioticele prescrise - în această situaţie, vancomicina - în doze mari şi pentru perioade lungi sunt responsabile de luarea masivă în greutate, chiar de obezitate. Este concluzia unui studiu efectuat în Franţa şi publicat recent în PlosOne.
Franck Thuny, din cadrul departamentului de cercetare în domeniul bolilor infecţioase şi tropicale, Universitatea Mediterana din Marsilia, împreună cu un grup de colegi reamintesc faptul că antibioticele, cum ar fi avoparcina (un analog al vancomicinei) şi probioticele, cum este Lactobacillus, s-au administrat mult timp animalelor din ferme cu scopul de a lua în greutate. De fapt, de aici s-a extrapolat la om, mai precis la pacienţii care fac tratament contra endocarditei infecţioase cu vancomicină.
STUDIU
Studiul cercetătorilor francezi a pornit de la compararea a 48 de adulţi suferinzi de endocardită infecţioasă trataţi cu vancomicină cu alţi pacienţi cu aceeaşi boală, dar cărora li se administrau alte antibiotice. Astfel, indicele de masă corporală al pacienţilor din prima grupă a crescut cu 2,3 kg, în medie, comparativ cu cel al celorlalţi pacienţi. Cel mai mult au luat în greutate bărbaţii peste 65 de ani. Trei pacienţi din categoria celor care au primit vancomicină mai mult decât gentamicină au ajuns chiar la obezitate.
Cercetătorii francezi şi-au propus să testeze ipoteza potrivit căreia efectul vancomicinei asupra greutăţii corpului