Preşedintele PNL vrea să aducă lideri locali în viitoarea conducere a partidului, ce va fi aleasă la congres. El propune ca vicepreşedinţii să aibă responsabilităţi foarte clar stabilite. Sursa: Razvan Valcaneantu
Şeful PNL, Crin Antonescu, vrea să rezerve majoritatea locurilor din conducerea centrală a partidului pentru şefii organizaţiilor judeţene cu rezultate bune în alegerile prezidenţiale.
Potrivit unor surse din partid, în jur de 18 din cei 30 de membri ai viitorului Biroul Politic vor fi şefi de organizaţii judeţene. O asemenea măsură are o dublă ţintă. Pe de o parte ea va asigura o formă de promovare a celor care s-au implicat în campanie, pe de altă parte va asigura suficiente voturi în Delegaţia Permanentă şi la congres pentru sistemul de alegeri prin moţiuni, dorit de Crin Antonescu.
Antonescu împarte rolurile vicepreşedinţilor
De altfel, noua conducere a PNL pare să fie gândită mai degrabă după modelul unui staff de campanie. Criteriul implicării în ultimele alegeri va funcţiona şi în cazul celor 12 lideri de la centru. Mai mult, fiecare dintre cei 15 vicepreşedinţi ai partidului din lista lui Antonescu vor avea atribuţii efective: strategie, relaţii externe, organizare internă etc.
Acestea vor fi anunţate de şeful PNL la congres, în momentul prezentării echipei şi a solicitării votului. Ele sunt văzute ca o măsură de a-i obliga să se implice efectiv în activitatea partidului. După congres, liberalii îşi vor alcătui şi un guvern din umbră.
Deocamdată, Antonescu nu şi-a definitivat lista şi a evitat să îi nominalizeze explicit pe cei care vor face parte din noua conducere. El a anunţat însă că foştii preşedinţi ai PNL nu vor mai face parte de drept din conducerea centrală. Măsura îl afectează în special pe Călin Popescu-Tăriceanu.
Cu toate acestea, în partid se dis