Depresiile femeilor pot fi alimentate şi agravate de partenerii de viaţă ostili, arată un nou studiu. Se pare însă că fenomenul nu funcţionează şi invers.
În plus, o atitudine caldă, pozitivă a soţului diminuează impactul negativ al unor manifestări ostile anterioare. În cadrul studiului citat de LiveScience, cercetătorii au urmărit clipuri video de 20 de minute fiecare, conţinând scene din viaţa cotidiană a 416 cupluri, filmate în timp ce partenerii interacţionau în interiorul casei.
Înregistrările au fost codificate în funcţie de două tipuri comportamentale: comportamente antisociale - egoiste, sfidătoare şi lipsite de jenă şi, respectiv, comportamente ostile, care presupun furie, o atitudine critică sau respingătoare. Participanţii la studiu au raportat, de asemenea, orice simptom de depresie. De exemplu, un bărbat are o atitudine ostilă dacă este tăios şi nepoliticos cu soţia lui, o tulbură adesea, îşi dă ochii peste cap când ea vorbeşte, rânjeşte sau ţipă.
Dependente de partener
„Studiul arată că ostilitatea conjugală a bărbaţilor este strâns legată de apariţia sau amplificarea simptomelor de depresie raportate de nevestele lor", spune cercetătorul Christine Proulx de la Universitatea din Missouri, SUA.
Cu cât mai ostili şi mai antisociali erau bărbaţii dintr-un cuplu, cu atât erau mai deprimate femeile după trei ani de convieţuire. Rezultatele studiului arată că „tratamentul" pe care bărbaţii îl aplică femeilor are un impact major asupra bunăstării lor psihologice.