Liceenii vor asculta piesele artiştilor preferaţi chiar în timpul orelor, în cadrul unei campanii inedite lansate de oamenii legii. Statisticile ultimului an din Bihor arată că tot mai mulţi elevi fură, se prostituează sau se bat, pentru droguri.
Liceenii vor fi vizitaţi săptămânal de poliţişti. Nu pentru a fi verificaţi, ci pentru a fi ajutaţi să stea departe de droguri. Poliţiştii de proximitate au lansat ieri proiectul „Tutun, alcool, droguri-reţeta autodistrugerii”, prin care le vor vorbi, elevilor, pe limba lor, despre consecinţele consumului de droguri. Iar melodiile care au asigurat fundalul sonor al prezentării au fost pe ritm de hip-hop.
„Am ales melodia «Încă o poveste», de la Nimeni Altu, pentru a-i face pe liceeni să înţeleagă care sunt urmările primei ţigări, beri sau ale consumului de droguri. Este un limbaj de stradă, folosit de 80 la sută dintre liceeni”, a spus Gheorghe Bredău, agent şef adjunct de poliţie, iniţiatorul proiectului.
Acesta a observat că a crescut numărul de accidente, scandaluri sau hoţii provocate de adolescenţi beţi sau drogaţi. Bredău are încredere că iniţiativa sa, diferită de campaniile poliţiştilor de până acum, ar putea schimba lucrurile. Tocmai de aceea se va întâlni săptămânal cu elevi de la 12 licee din Oradea.
Reguli antifumat în şcoală
Elevii prezenţi la lansare au spus că un sfert dintre colegii lor de clasă sunt fumători. „Am cinci colegi de clasă care fumează. Nu ştiu să se drogheze vreunul dintre ei”, a spus Andreea Piroşca, în vârstă de 18 ani, de la Colegiul Tehnic Dimitrie Leonida. Rodica Turcaş, profesoară de chimie la Liceul Teoretic „Aurel Lazăr”, s-a implicat în mai multe proiecte de combatere a dependenţelor, în rândul elevilor. „La noi în liceu, elevii prinşi fumând erau eliminaţi între 3 şi 5 zile şi li se scădeau notele la purtare”, a spus Turcaş.
Dependențe la