Bucureştenii, precum şi toţi cei aflaţi în vizită de culturalizare prin oraşul de pe Dâmboviţa, au ocazia să admire la Muzeul Naţional al Satului "Dimitrie Gusti" o fabuloasă expoziţie de icoane din Basarabia. Este pentru prima dată după multe decenii când putem vedea icoane basarabene în Capitală, acestea fiind aduse în expoziţie de colecţionarul lor, Petru Costin, un împătimit al artei, colecţionar şi de monede, arme, flamuri şi drapele vechi.
Sunt icoane atât din Basarabia, cât şi din România şi Rusia, iar vechimea lor se întinde până în secolul al XVIII-lea. Vernisajul a prilejuit întâlnirea publicului cu personalităţi culturale de dincolo şi de dincoace de Prut, vorbitorii subliniind că arta sacră îi reuneşte pe românii de pretutindeni, chiar dacă graniţa îi desparte.
Cele mai multe icoane sunt din seria Maica Domnului cu Pruncul, iar stilurile sunt diferite, de la naiv la rusesc, de la ucrainean la clasic şi neoclasic. Se simt influenţele artei occidentale venite de la zugravii ruşi şi ucraineni, care aveau legături cu Apusul, dar şi unele elemente dinspre Muntele Athos (Maica Domnului cu trandafiri). Multe sunt reprezentările lui Iisus Pantocrator, dar şi ale Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil. Expoziţia, care poartă numele "Icoana casei", doreşte să amintească de dramele prin care foştii posesori ai icoanelor au trecut în vremea comunismului, când au fost nevoiţi să le dea jos de pe pereţi, când bisericile şi mănăstirile le-au fost dărâmate sau închise. Puteţi vedea icoanele basarabene până la 24 martie, iar dacă veţi avea răbdare veţi vedea urmele timpului pe unele dintre ele, povestea lor fiind tristă, dar luminată de când colecţionarul le-a adunat cu drag din risipirea la care erau supuse.
Bucureştenii, precum şi toţi cei aflaţi în vizită de culturalizare prin oraşul de pe Dâmboviţa, au ocazia să admire la Muzeul Naţional a