Noile reguli stabilite de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) pentru asigurarea RCA (raspundere civila auto obligatorie) sunt utile numai in cazul daunelor de mica valoare, spun asiguratorii.
CSA a decis recent schimbarea procesului de despagubire in cazul asigurarilor RCA, astfel incat pagubitilor care isi vor cere banii de la asigurator inainte de a-si repara masina li se va plati o suma calculata pe baza preturilor practicate de service-urile auto. Si pana la aceasta modificare pagubitii aveau dreptul sa ceara banii in avans, dar despagubirea era calculata de asiguratori la preturi cel mult egale cu cele practicate de service-uri pentru piese si manopera, preturi care puteau fi cu 20-30% sub cele din multe unitati reparatoare.
Practic, un pagubit se poate duce dupa accident la asiguratorul vinovatului, i se calculeaza o despagubire de catre un inspector de dauna, primeste acesti bani, iar apoi se duce la orice service si isi repara masina. Asiguratorii nu se asteapta insa ca multi soferi sa apeleze la plata in avans, in conditiile in care in ultimii ani numai aproximativ 5% si-au reparat masinile in acest mod. Majoritatea asiguratilor prefera ca asiguratorul sa plateasca direct service-ului contravaloarea reparatiilor.
"Este o solutie buna pentru daunele mici, atunci cand ai de reparat o bara, de exemplu, si stii ca aceasta este singura problema. Daca iei despagubirea, ajungi in service cu banii si constati ca mai este ceva de reparat in afara de bara, trebuie sa te intorci la asigurator si sa iei procesul de la capat, din acest motiv este o solutie in principal pentru daune mici", a declarat Gheorghe Grad, directorul general al brokerului de asigurari SRBA.
CSA a realizat aceste modificari, care vor intra in vigoare odata cu publicarea in Monitorul Oficial, dupa ce in ultima luna mai multe service-uri auto s-au plans ca au de re