Bucătarii olimpici din oraşul Vancouver sunt conştienţi că Jocurile Olimpice de iarnă 2010 le oferă posibilitatea să arate lumii tot ce are mai bun Canada în materie culinară: somonul şi fructele de mare. Un oraş dinamic, cu farmec cosmopolit, înconjurat de natură în stare pură. Astfel poate fi descris, la modul general, Vancouver, capitala JO de iarnă 2010 şi cea de-a treia metropolă, ca mărime, din Canada.
Între cele 10 puncte de interes turistic ale oraşului se numără Insula Granville, cu piaţa sa animată, Parcul Stanley, considerat unul dintre cele mai importante spaţii publice din lume, cu cedri roşii şi simboluri totemice, Capilano, cel mai lung şi mai înalt pod pietonal suspendat din lume. O interesantă descoperire e Strada Robson, echivalentă cu Lipscaniul de altădată, locul unde poţi găsi orice, de la îmbrăcăminte şi artizanat la tablouri şi produse culinare.
MIRACOLUL CANADIAN
Canada nu are o gastronomie unitară. Partea anglofonă este mai americanizată, din punct de vedere culinar, decât Quebecul francofon. La Vancouver, cele mai importante ingrediente culinare sunt somonul şi fructele de mare, consumate "nature" sau în combinaţie cu diferite sosuri. În materie de vinuri, e de ales între vinurile americane şi soiurile locale, preponderent albe. Miracolul canadian rămâne "vinul de gheaţă", produs din struguri îngheţaţi pe coardă la începutul iernii.
Foarte abordabilă este berea, a cărei producţie datează, aici, din secolul al XVIII-lea. Microbraseriile semiartizanale care produc berea locală (numită "craft beer") se bucură de mare succes la Vancouver, cea mai renumită fiind Granville Pale Ale (braseria de pe Insula Granville). Tentaţi de a fi tot timpul în formă şi ameninţaţi de controale nemiloase în legătură cu consumul de alcool la volan, canadienii beau multe energizante cu ginseng, ghimbir, cafeină sau alte e