N-ar fi prima dată când scriem despre grupul de gurmanzi de la Sinaia - deşi cam de multişor nu am mai făcut asta. Însă, cu sau fără mediatizarea noastră, cei zece confraţi ai miticilor Gargantua şi Pantagruel şi-au continuat întâlnirile gastronomice şi libaţiile pe altarul zeului Gust - în formaţie completă sau diminuată de noile realităţi din viaţă. Unii, de exemplu, sunt astăzi bunici şi mai au ceva obligaţii şi prin localităţile ori chiar ţările în care le cresc nepoţii.
TENTAŢIA CLASICULUI
Prima întâlnire gastronomică a grupului, în acest an, s-a "consumat" acasă la Ştefan Florin Varga - al cărui nepot, Noel, apropo, e unul dintre cei mai tineri spectatori ai Jocurilor Olimpice de Iarnă din Canada, părinţii săi fiind monitori de schi chiar la Whistler, acolo unde astăzi se duc marile competiţii. Scriam şi altădată că, întotdeauna, cel care este gazda întâlnirii încearcă să îşi surprindă prin ceva oaspeţii, în primul rând prin meniul ales. De data aceasta, Ştefan Florin Varga a ales o temă la modă în ultimele luni: "Dictatura gastronomică. 1.501 feluri de mâncare" a lui Constantin Bacalbaşa.
"Am participat, nu de mult, la lansarea cărţii lui Constantin Bacalbaşa la Centrul Cultural «Carmen Sylva» din Sinaia, împreună cu grupul meu de prieteni în ale gastronomiei. Am ascultat prezentarea făcută de Simona Lazăr, apoi aprecierile unor specialişti, printre care Dumitru Burtea, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Bucătarilor şi Cofetarilor din Turism, şi mi-am făcut deja o idee despre valoarea cărţii", ne-a mărturisit gazda.
"În săptămânile următoare am studiat volumul şi l-am comentat cu prietenii. Cum în ianuarie îmi venea rândul să ofer o masă deosebită prietenilor din grup, am considerat că era momentul să prepar câteva reţete din «Dictatură...»."
MENIU DE GURMANZI
Zis şi făcut. Priceputa noastră gazdă a ales