Firmele mici ar putea scăpa de obligaţia de a certifica declaraţiile pe profit la un consultant fiscal, însă companiile mari vor fi nevoite să ia aviz pentru mai multe declaraţii. Ministerul de Finanţe intenţionează să modifice articolul din Codul de procedură fiscală prin care toate persoanele juridice trebuie, începând din acest an, să-şi certifice declaraţiile anuale de impozit pe profit la un consultant fiscal. Potrivit unui proiect de ordonanţă
Firmele mici ar putea scăpa de obligaţia de a certifica declaraţiile pe profit la un consultant fiscal, însă companiile mari vor fi nevoite să ia aviz pentru mai multe declaraţii.
Ministerul de Finanţe intenţionează să modifice articolul din Codul de procedură fiscală prin care toate persoanele juridice trebuie, începând din acest an, să-şi certifice declaraţiile anuale de impozit pe profit la un consultant fiscal.
Potrivit unui proiect de ordonanţă de urgenţă postat luna aceasta pe site‑ul Ministerului de Finanţe, doar contribuabilii mari şi mijlocii ar urma să mai aibă această obligaţie, cei mici scăpând de certificare.
Vor fi exceptate, în continuare, companiile pentru care este obligatorie auditarea, însemnând societăţile de interes public, cum ar fi băncile, societăţile de leasing, de asigurare, de valori mobiliare, dar şi cele care îndeplinesc cumulat criterii referitoare la o anumită valoare a activelor, a cifrei de afaceri şi la numărul de angajaţi.
Cerinţe în plus pentru firme mari
Modificarea legislativă ar scuti marea majoritate a firmelor de costurile cu certificarea, dar ar subţia semnificativ şi veniturile consultanţilor fiscali, având în vedere că vor avea nevoie de certificare de 30 de ori mai puţine societăţi.
În prezent, sunt înregistrate peste 660 de mii de persoane juridice plătitoare de impozit pe profit şi numai circa 20 de mii ar urma să mai soli