Câştigurile participanţilor la fondurile de pensii sunt afectate de comisioanele de tranzacţionare şi când trebuie să le suporte direct, dar şi în situaţia actuală, când le suportă administratorii. Costurile activităţii de inves-tiţii din banii fondurilor de pensii private obligatorii (Pilonul II) sunt suportate de administratori. În cazul pensiilor facultative, reglementările nu sunt identice: aceste costuri sunt plătite de participanţi. Unii administratori de
Câştigurile participanţilor la fondurile de pensii sunt afectate de comisioanele de tranzacţionare şi când trebuie să le suporte direct, dar şi în situaţia actuală, când le suportă administratorii.
Costurile activităţii de inves-tiţii din banii fondurilor de pensii private obligatorii (Pilonul II) sunt suportate de administratori. În cazul pensiilor facultative, reglementările nu sunt identice: aceste costuri sunt plătite de participanţi.
Unii administratori de fonduri de pensii private obligatorii consideră că această reglementare este anormală. „Este împotriva practicii şi generează un conflict de interese între administratori şi participanţi“, afirmă directorul general al ING Fond de Pensii, Emilia Bunea. Reprezentanţii altor administratori se feresc să afirme că actuala reglementare creează un conflict de interese, însă consideră că suportarea costurilor de către administratori reprezintă o problemă. „Există o diferenţă de scop între a investi astfel încât participantul să beneficieze de perioadele foarte favorabile ale burselor, pe de o parte, şi suportarea costurilor pe care le presupun astfel de investiţii, pe de altă parte“, afirmă directorul de investiţii al Allianz-Țiriac Pensii, Dorin Boboc.
Costurile ameninţă câştigurile
Pentru administratorii de pensii private obligatorii, achitarea comisioanelor de tranzacţionare din buzunarul propriu înseamnă câştiguri mai mici.