Compania miniera canadiana Gabriel Resources, care a demarat in 1997 proiectul Rosia Montana, una din cele mai controversate actiuni de exploatare miniera din Romania, spune ca a investit circa 70 de milioane de dolari (51 mil. euro) in achizitionarea de proprietati, aflate in cele patru localitati care vor fi afectate de proiect.
Achizitia a fost facuta prin intermediul Rosia Montana Gold Corporation (RMGC), companie infiintata in judetul Alba si care este detinuta de Gabriel Resources (80,46%), Minvest Deva (19,31%) – aflata in posesia statului roman si de catre un actionar minoritar (0,23%).
Cele 70 de milioane de dolari au intrat in buzunarul a circa 1.500 de localnici, ceea ce inseamna ca fiecare locuitor din Rosia Montana care a decis sa vanda canadienilor a primit in medie aproape 47.000 de dolari (35.000 de euro), echivalentul a 43 de uncii de aur (1 uncie = 28,3 grame), trei Dacii Logan echipate complet sau a unui apartament cu doua camere (40-45 mp) in Cetate, cel mai populat cartier din Alba Iulia.
RMGC a achizitionat pana prezent 80% din proprietatile cuprinse in aria de exploatare miniera, restul de 20% urmand a fi achizitionat in momentul reluarii proiectului care sta blocat de mai bine de doi ani.
„Proiectul este blocat din 2007 din cauza ca Ministerul Mediului a cerut realizarea unui certificat de urbanism, necesar pentru continuarea evaluarii impactului asupra mediului. Am consultat mai multi juristi care ne-au spus ca nu este nevoie de un certificat de urbanism. Dar exista si juristi care sustin necesitatea certificatului. Speram ca aceasta problema sa fie solutionata cat mai curand”, spune Catalin Hossu, 38 de ani, regional communications manager in cadrul RMCG.
Comuna Rosia Montana cuprinde 16 sate si are o populatie totala de 3.000–3.500 de locuitori. Doar patru sate vor fi afectate de exploatare miniera, respecti