Din Atena până la Salonic, oamenii au protestat ieri faţă de planul de austeritate al guvernului. Greve au avut şi vor mai avea loc în Spania şi în Portugalia. Sursa: AFP
„Fără sacrificii, bogaţii ar trebui să plătească pentru criză!”, au strigat, ieri, zeci de mii de greci, care au ieşit în stradă la Atena pentru a protesta faţă de măsurile de austeritate asumate de statul elen, strivit sub povara unei uriaşe datorii.
În total, sute de mii de oameni au participat la o grevă generală, care a închis şcolile, ziarele, dar şi obiectivele turistice, a oprit la sol aproape toate zborurile din şi înspre Grecia şi a sistat transportul public, potrivit Reuters. Suntem conştienţi de problemele financiare ale ţării, dar măsurile nu sunt corecte”, a spus şeful sindicatului GSEE, Yiannis Panagopoulos, care a apreciat că oamenii cu venituri mici nu ar trebui să plătească pentru o criză pe care nu au creat-o.
Măsurile prin care Atena speră să reducă deficitul bugetar de 12,7% şi datoria publică de 300 de miliarde de euro îi vor afecta însă pe toţi. Guvernul a spus că va îngheţa salariile bugetarilor, va creşte vârsta de pensionare şi va majora taxele pentru carburanţi, alcool şi tutun, încercând totodată să combată evaziunea fiscală.
Război verbal Atena - Berlin
Încurajat de susţinerea publică pentru măsurile de austeritate, evidenţiată de sondajele de opinie, guvernul nu pare îngrijorat de semnalul de avertisment trimis de greviştii care au promis totuşi că vor ieşi în stradă şi luna viitoare.
În schimb, vicepremierul grec a atacat dur elita Uniunii Europene şi în special Germania. Theodoros Pangalos a declarat, pentru BBC, că problemele Greciei nu s-ar fi accentuat dacă UE ar fi avut o conducere puternică şi a subliniat că şi alte state, precum Italia, Franţa sau Belgia, au recurs la metode menite să as