Aproximativ unul din trei directori de spitale va ramane fara pozitiile pe care le ocupa in prezent in spitalele de stat, potrivit unui proiect demarat de Ministerul Sanatatii care presupune reducerea functiilor de conducere ocupate interimar.
In spitalele publice din Romania exista 2.069 de functii de conducere (fara manageri), iar dintre acestea 577 vor fi desfiintate a anuntat institutia, care a justificat masura prin faptul ca in majoritatea cazurilor functiile de directori din cadrul comitetului director sunt ocupate interimar si este nevoie de reducerea cheltuielilor salariale.
"Avem in vedere reducerea numarului de directori cu 28%. (...) Sunt diferente mari de cheltuieli cu salariile intre diferite unitati. La Spitalul Judetean de Urgenta din Buzau cheltuielile cu personalul sunt de 71% din total, iar la Targoviste sunt de 54%", a spus Cseke Attila, ministrul sanatatii. El a precizat ca ambele spitale au peste 900 de paturi si sunt judetene.
Potrivit ministrului, salariul unui director interimar poate varia intre 2.300 lei (547 euro) si 7.825 lei (1.863 de euro).
Diferente exista si la numarul functiilor de conducere. La Spitalul Judetean de Urgenta din Targu Mures, spre exemplu, exista 10 astfel de functii, dintre care doi directori medicali, in timp ce la spitalele similare din Galati si Iasi sunt numai sapte functii.
Ministerul va plafona numarul maxim de functii de conducere la cinci (manager, director medical, director financiar, director de cercetare-dezvoltare si director de ingrijiri) pentru unitatile cu peste 400 de paturi si la patru functii (fara directorul de ingrijiri) la cele cu mai putin de 400 de paturi. Se va renunta in principal la functii de director de resurse umane, IT, logistic, director administrativ.
Potrivit lui Cseke Attila, aceste masuri vor determina reducerea cu 1mil. lei (230.000 de euro) pe lu