Modificarea legislaţiei privind comisioanele de rambursare anticipată a împrumuturilor va conduce la creşterea concurenţei între bănci, deci la reducerea ratelor dobânzilor şi repornirea procesului de creditare, a declarat, azi, preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu. Băncile vor modifica, până în septembrie, aproape toate contractele de credit încheiate cu populaţia pentru a le adapta la noile reglementări ale Uniunii Europene. Astfel ca ei nu vor mai putea încasa comisioane la rambursările anticipate pentru împrumuturile cu dobândă variabilă, iar la celelalte comisioanele sunt limitate la 1%.
De la mijlocul acestui an, persoanele fizice vor rambursa creditele ipotecare şi de consum cu dobânzi variabile fără să plătească vreun comision, potrivit unui proiect de ordonanţă de urgenţă elaborat de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) pentru transpunerea şi implementarea în legislaţia naţională a Directivei 2008/48/CE a Parlamentului European şi a Consiliului, care devine obligatorie pentru toate statele membre din 11 iunie.
De asemenea, noile reglementări vor institui dreptul consumatorului să se retragă din contractul de credit fără a invoca motive, în termen de 14 zile calendaristice de la semnarea acestuia.
O parte din statele membre UE au prezentat modalitatea în care fiecare jurisdicţie naţională a înţeles să transpună dispoziţiile Directivei.
De exemplu, în Ungaria, actul normativ va stabili un nivel maxim al comisioanelor de rambursare anticipată parţială sau totală care nu va depăşi 1% în cazul creditelor de consum şi 1,5% în cazul creditelor ipotecare.
In Slovenia, în cazul rambursării integrale anticipate a creditului garantat ipotecar, creditorul are dreptul de a percepe un comision, echivalentul a jumătate din costurile de aprobare a împrumutului.
Modificarea legislaţiei privind comi