Dupa usoara crestere a consumului de energie din prima luna a anului acesta, de putin peste 1%, primele trei saptamani ale lunii februarie aduc din nou un regres in ceea ce priveste consumul de electricitate, datele Transelectrica aratand o diminuare de circa 5% comparativ cu februarie 2009.
Companiile de distributie si furnizare a energiei electrice spun ca nu se simte nicio revenire din partea sectorului industrial, unde s-au inregistrat cele mai mari reduceri de consum pe parcursul anului trecut. "Cred ca putem vorbi de o stagnare comparativ cu inceputul anului trecut. Pe segmentul de mari consumatori nu s-a simtit nicio revenire. Lucrurile nu stau nici mai bine, nici mai rau si nu pot caracteriza aceasta perioada decat printr-un singur cuvant: stagnare", spune Ioan Silvas, directorul de comercializare a energiei din cadrul Electrica, unul dintre cei mai importanti jucatori din piata energiei, care estimeaza pentru anul acesta afaceri de circa 1,2 mld. euro.
Consumul de energie electrica a devenit anul trecut unul dintre cei mai prompti indicatori asupra modului in care functiona economia, dupa ce evolutia acestuia a fost pusa intr-un discurs prezidential chiar deasupra prognozelor facute de analistii economici.
Astfel, in perioadele de crestere economica consumul de energie are o evolutie pozitiva, pe cand in perioadele de recesiune, care afecteaza activitatea multor consumatori mari de energie, acesta inregistreaza o tendinta negativa. Anul trecut, cea mai abrupta scadere a consumului de energie electrica a fost inregistrata in luna aprilie, de minus 14%, spre sfarsitul anului consumul de electricitate revenindu-si si pe fondul temperaturilor foarte mici inregistrate. Astfel, in lunile decembrie si ianuarie consumul de energie a fost chiar mai mare cu circa 1% comparativ cu perioadele similare din anul trecut.
"De la inceputul anului, am