Greu de imaginat o lovitura mai dura pentru PSD decat plecarea lui Cristian Diaconescu.
De-abia incepuse Victor Ponta sa machieze chipul vanghelizat al partidului, ca intelectualul de serviciu al partidului, fata cea mai spalata a acestuia, ii pune, prin demisia sa si circumstantele ei, o stampila cumplita-partid de santajisti care opereaza cu mijloace securistice si in care nu au loc oameni de valoare.
Sa recapitulam faptele: cu cateva clipe inainte de inceperea votului de la congresului PSD, Cristian Diaconescu si-a anuntat, cu o fata livida si o grimasa de neplacere, retragerea din cursa in favoarea lui Mircea Geoana.
In urma cu numai cateva momente, fostul ministru de Externe avusese o discutie cu Marian Vanghelie, eminenta tuciurie a taberei Geoana.
Nici n-au apucat sa apara intrebarile privind un potential santaj, ca jurnalista Floriana Jucan a venit cu raspunsurile: i-a fost oferit spre publicare un material consistent rezultat din monitorizarea timp de 10 zile, in februarie, chiar inainte de congres, a lui Cristian Diaconescu.
A refuzat sa publice materialul, pentru a nu fi partasa la un astfel de atac, dar a dezvaluit doua momente relevante ale monitorizarii: o vizita a fostului ministru de Externe la SRI si o alta, cu o durata de 4 ore, la un controversat om de afaceri, vizita care ar fi avut, potrivit Florianei Jucan, un potential efect exploziv de tipul "SPA la S.O. Vantu".
Cristian Diaconescu a confirmat vizita la SRI, pe care a explicat-o (destul de neconvingator) printr-o discutie despre scutul antiracheta, si nu a infirmat vizita la neidentificatul om de afaceri.
Cum SRI a negat categoric orice actiune de filaj avandu-l ca subiect pe fostul ministru de Externe, Cristian Diaconescu s-a plans la Parchet referitor la monitorizarea ilegala, spunand ca daca va constata ca m