Fiscul sare la gâtul experţilor evaluatori, pentru că au umflat „catastrofal“ valoarea unor active ale firmelor craiovene. Un mijloc de transport vechi de 24 de ani a fost evaluat la jumătate de milion de euro, iar suprafeţe de teren situate la periferia Craiovei ar face 600-700 de euro pe metrul pătrat. Asemenea evaluări aberante tind să se generalizeze, spun finanţiştii.
Experţi evaluatori din Craiova sunt în vizorul Fiscului pentru supraevaluarea vizibilă a unor mijloace de transport, utilaje şi terenuri, în favoarea unor firme locale. Societăţile care cer amânarea la plată a datoriilor pe o perioadă de maximum şase luni trebuie să prezinte garanţii materiale de 40% din sumele pentru care cer amânarea la plată, conform modificărilor aduse OUG nr. 92/2009. Actul normativ spune că evaluarea activelor aduse garanţie se face de către un evaluator independent. Numai că din expertizele depuse de firme la dosare reiese că unele active au fost atât de supraevaluate încât bate la ochi chiar şi pentru cei care nu sunt specialişti. Directorul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Dolj, Eugen Călinoiu, a precizat că tinde să devină un fenomen, „o problemă periculoasă“ cea legată de supraevaluările de mijloace de transport, terenuri şi alte active ale firmelor. Numai în ultimele două săptămâni, Fiscul doljean a depistat patru rapoarte de evaluare unde bunurile firmelor erau supraevaluate.
Utilaj evaluat la preţ de... navetă spaţială
Şeful Finanţelor doljene le-a declarat război evaluatorilor, arătând, în conferinţa de presă organizată ieri, cum un mijloc de transport fabricat în anul 1986 a fost evaluat la jumătate de milion de euro, mai mult chiar decât preţurile de piaţă la asemenea mijloace noi. „Rapoartele de evaluare nu respectă nici o normă în vigoare. Este ca în filmele SF. Nu se poate ca un mijloc de transport vechi de 24 de an