Proiectul scutului american antirachetă determină schimbări de strategie şi în China, susţine un expert militar rus.
Potrivit agenţiei RIA Novosti, citată de Mediafax, generalul locotenent Ievgheni Bujinski, fost director adjunct al unui departament din cadrul Ministerului Apărării, este de părere că Beijingul va opta pentru consolidarea capacităţii nucleare de care dispune, ca răspuns la planurile SUA în domeniul apărării antirachetă.
"La ora actuală, China dispune de un potenţial nuclear foarte limitat, dar contactele pe care le-am avut recent cu reprezentanţi ai armatei chineze arată că, dacă Statele Unite amplasează un sistem global de apărare împotriva rachetelor, în special în Orientul îndepărtat, China îşi va dezvolta capacităţile ofensive", a afirmat generalul Bujinski, fără a da detalii despre modul în care un potenţial sistem de apărare antirachetă ar putea fi contracarat cu arme nucleare sau cum ar putea fi acesta o ameninţare pentru China.
Tot RIA Novosti citează opinia unui analist rus care apreciază că deciziile administraţiei SUA privind scutul antirachetă în Europa nu lasă loc pentru participarea Rusiei şi aliaţilor săi în crearea unui sistem de securitate european. În acest fel, Washingtonul slăbeşte securitatea şi trădează orientarea antirusească, apreciază Vladimir Ievseiev, cercetător la Institutul pentru Economie Mondială şi Relaţii Internaţionale din cadrul Academiei ruse de Ştiinţe.
România a fost în februarie o "sursă de veşti proaste pentru Rusia", comentează Ievseiev, referindu-se la hotărârea preşedintelui român, Traian Băsescu, de a accepta instalarea pe teritoriul ţării a unor interceptori de la sol pentru rachete cu rază medie de acţiune, în cadrul proiectului Statelor Unite de apărare antirachetă. Este vorba despre versiunea cu desfăşurare la sol a Sistemului Antirachetă Balistic Aegis (