Febra consumului din anii trecuti si indatorarea populatiei au lasat cu greu loc economisirii in anul de recesiune 2009, asa incat depozitul mediu al unui roman de-abia a trecut de echivalentul a 1.000 de euro, fiind de trei ori mai mic decat al unui ungur.
Un ceh avea la banca in medie anul trecut de cinci ori mai mult decat un roman, iar un polonez de 2,5 ori mai mult, potrivit unei analize ZF.
Diferenta se explica prin veniturile medii mult mai scazute din Romania, la jumatate fata de tari precum Cehia sau Polonia, si printr-un numar mai mic de salariati raportat la intreaga populatie. Doar 29% din populatia Romaniei este salariata, in timp ce in toate celelalte tari analizate raportul este de peste 32%, iar la nivelul intregii Uniuni Europene ajunge la 56%, potrivit datelor biroului european de statistica Eurostat si calculelor ZF. Aproximativ o treime din populatia Romaniei lucreaza in agricultura.
In acelasi timp, salariul minim in Romania a fost de 142 de euro in semestrul doi din 2009, in timp ce in Cehia a fost de 301 euro, iar in Polonia de 350 de euro, potrivit datelor Eurostat.
Nici dobanzile record oferite de banci la economiile in lei nu au schimbat situatia clasamentului european al economisirii. Bancile ofereau in urma cu un an dobanzi la lei la niveluri record, de pana la 17% pe an.
"Exista diferente de comportament intre Romania si alte tari in ceea ce priveste economisirea. In mare parte, veniturile populatiei au fost indreptate spre cheltuieli in ultimii ani, pe fondul unei inclinatii ridicate pentru consum", comenteaza Ionut Dumitru, economistul-sef al Raiffeisen Bank.
Febra consumului din anii trecuti si indatorarea populatiei au lasat cu greu loc economisirii in anul de recesiune 2009, asa incat depozitul mediu al unui roman de-abia a trecut de echivalentul a 1.000 de euro, fiind de trei ori mai mic decat al u