E.ON Renewables, divizia de energii alternative a gigantului german, înfiinţată în 2007, are un buget de investiţii de opt miliarde de euro până în 2011 şi vede România ca pe o zonă-cheie pentru dezvoltarea de proiecte eoliene, a declarat Cord Landsmann, director financiar al E.ON Renewables, într-o discuţie cu reprezentanţii presei din România, la summitul “Viitorul energiei alternative” organizat de General Electric la Salzbergen, Germania,
Acesta a arătat că suma alocată acestor proiecte este “imensă” şi reprezintă “un mare angajament din partea E.ON pe partea de energie verde”.
„Deocamdată în sud-estul Europei nu am identificat proiecte concrete, însă România este pe lista noatră. România este o zonă-cheie pentru energia eoliană, datorită poziţiei foarte bune. Nu avem o limită de buget pentru o ţară anume”, a afirmat managerul E.ON Renewables.
Acesta a mai spus că prioritare sunt zone precum America de Nord, Europa de Nord, Marea Britanie şi Italia, întrucât sunt regiunile cu cel mai mare potenţial eolian din lume.
„Costurile cu proiectele eoliene sunt mai mici cu 30-35% în Statele Unite decât în Europa, datorită potenţialului eolian mai mare, dar şi datorită faptului că aceste costuri sunt fixe”, a adăugat Landsmann.
În opinia sa, explozia din această perioadă a proiectelor nucleare este de fapt doar o etapă de tranziţie spre hegemonia energiilor regenerabile.
E.ON, care deţine în România fostul Distrigaz Nord şi fosta Electrica Moldova, a înfiinţat la Iaşi o subsidiară, E.ON Regenerabile România, cu scopul de a identifica oportunităţi de investiţii în domeniul energiei alternative.